Taxa pe tranzacții financiare ar putea fi introdusă din 2016

Taxa pe tranzacții financiare ar putea fi introdusă din 2016
Publicat: 06/05/2014, 13:15
Actualizat: 07/05/2014, 13:39

Ministrul francez al Finanțelor, Michel Sapin, a declarat că detaliile ar putea fi prezentate până la sfârșitul acestui an, iar noua taxă ar putea intra în vigoare la începutul lui 2016.

„O masă critică” s-a dezvoltat cu sprijinul mai multor țări, printre care Franța, Germania, Italia și Spania, a afirmat Sapin la Bruxelles, după ședința de luni a miniștrilor Finanțelor din zona euro, potrivit Bloomberg.

Oficialii europeni lucrează de mai mult de un an la taxa pe tranzacții financiare, propunere sprijinită de 11 state din zona euro, deși proiectul a picat la nivelul întregii Uniuni Europene.
Până în prezent, cele 11 țări participante au continuat să-și afirme angajamentul pentru introducerea unei astfel de taxe, fără a reuși însă să cadă de acord asupra modului în care va funcționa.

Principalele divergențe vizează modul de taxare a derivatelor financiare – dacă vor fi taxate toate tranzacțiile derivate, numai cele pe acțiuni sau dacă aceste instrumente nu vor fi vizate. De asemenea, statele participante nu au reușit să se pună de acord în privința jurisdicției unde va fi colectată taxa – țara unde firma de trading are sediul central sau statul unde are loc tranzacția. Țările mai mici din grup doresc ca taxa să se aplice la scară mai largă, pentru a maximiza veniturile potențiale la buget, în timp ce statele cu economii mai mari doresc pentru început o aplicare mai restrânsă.

Comisarul european pentru politică fiscală, Algirdas Semeta, a declarat luni la Vilnius că nu s-a ajuns încă la un consens în ceea ce privește modul în care vor fi tratate derivatele financiare. Spania a precizat că mai este de lucru până la stabilirea tranzacțiilor vizate de taxă și altor detalii.

„Nu va acoperi numai (tranzacțiile cu) acțiuni, ci și un număr de derivate financiare pe care acum trebuie să le definim”, a afirmat Sapin.
Marți, reprezentanții celor 28 de state UE vor participa la discuții privind taxa pe tranzacții financiare, facilitând intervenția țărilor care nu au optat să adopte proiectul. Marea Britanie ar putea aduce în discuție o posibilă extindere peste granițe a efectelor negative ale introducerii taxei.
O taxă pe tranzacții financiare aplicată la nivel european ar putea îndepărta companiile din regiune și ar putea afecta perspectivele de creștere economică, a afirmat ministrul Finanțelor din Malta, Edward Scicluna. Malta nu face parte din grupul de 11 state care au adoptat proiectul, dar împărtășește temerile unora dintre aceste țări că o taxă prost gândită ar putea cauza probleme economice.

„În dialogul cu țările care sunt în favoarea proiectului, avem aceleași motive de îngrijorare. Sperăm cu toții că firmele nu vor pleca”, a afirmat Scicluna.
Germania și alte state din grupul celor 11 au avertizat că își vor retrage sprijinul dacă proiectul va fi redactat în așa fel încât țările unde va fi aplicată taxa ar putea suferi retragerea unor companii, a adăugat oficialul.

Proiectul este susținut de Germania, Franța, Spania, Italia, Belgia, Austria, Portugalia, Grecia, Estonia, Slovacia și Slovenia. Proponenții proiectului susțin că taxa este necesară pentru a crește veniturile la buget și pentru a limita specula pe piețele financiare.
„Știm că nu putem face progrese decât pas cu pas. Posibilitățile, situațiile și interesele individuale ale statelor care participă sunt atât de diferite încât numai o taxare de anvergură limitată a tranzacțiilor cu acțiuni și a unor instrumente derivate este posibilă ca prim pas”, a declarat luni ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble.

Un număr mai mic de state participante crește șansele ca firmele de trading să plece din zona unde va fi aplicată taxa, iar unele țări „nu își permit” să piardă această activitate economică, a mai afirmat ministrul de Finanțe al Maltei.
„Noi, o insulă mică, ne bazăm pe diversificarea sectoarelor economice. Nu ne putem permite ca niciun sector – fie financiar, de producție, servicii, maritim – să piardă din competitivitate în raport cu alte țări”, a explicat oficialul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor